Riječ uprave

O osječkoj školi kemije moglo bi se puno toga napisati, ponajviše zahvaljujući radu i djelu dvaju najpoznatijih hrvatskih nobelovaca Lavoslava Ružičke i Vladimira Preloga, koji su dio svoje izobrazbe proveli u Osijeku. Unatoč njihovom svjetski priznatom radu, u Osijeku nije postojalo sustavno školovanje kemičara sve do početka 1961. godine kada je osnovana Pedagoška akademija čiji je sastavni dio bila i studijska grupa Biologija i Kemija. Tijekom 2005. godine osnovan je Odjel za kemiju kao samostalna znanstveno-nastavna sastavnica Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Ubrzo nakon osnivanja, na Odjelu za kemiju pokrenut je preddiplomski studij kemije, potom nastavnički te istraživački diplomski studiji kemije. Ponosni smo na sve naše bivše i sadašnje studente čiji se glas može čuti u mnogim osnovnoškolskim, srednjoškolskim i fakultetskim učionicama, ali isto tako i u svijetu znanosti i industrije.
Studiranje na Odjelu za kemiju uključuje temeljne kemijske predmete s praktičnim radom studenata u malim skupinama u suvremeno opremljenim laboratorijima, uključivanje u rad na znanstvenim i stručnim projektima te stjecanje kompentencija za samostalni istraživački rad i interdisciplinarna istraživanja. Odjel za kemiju je okosnica za kreativnost i napredak, gdje se kroz znanstvene, obrazovne i stručne aktivnosti nastoji ostvariti suradnički odnos između studenata i nastavnika.
Kemija, osnovna (fundamentalna) znanost, predstavlja društvenu i znanstvenu vertikalu te je pokretačka snaga moderne industrije. Tijekom svih godina djelovanja, studij kemije obrazovao je veliki broj nastavnika i profesora kemije te vrhunskih znanstvenika. Uskoro, nadamo se i vjerujemo da ćemo s ponosom reći: „Imamo novoga Preloga, Ružičku, Brihta, Kolbaha, Seiwerta…“. Pridružite nam se!

 

S poštovanjem,
Uprava Odjela za kemiju

izv. prof. dr. sc. Elvira Kovač-Andrić, pročelnica Odjela za kemiju; (eakovac[at]kemija.unios.hr)

izv. prof. dr. sc. Martina Šrajer Gajdošik, zamjenica pročelnice za nastavu i studente; (msgajdosik[at]kemija.unios.hr)

izv. prof. dr. sc. Marija Jozanović, zamjenica pročelnice za znanstvenoistraživačku djelatnost; (mjozanovic[at]kemija.unios.hr)