Aktivnosti: Popularizacija

SVIBANJ 2024.


ALUMNI KeMo I FESTIVAL ZNANOSTI 2024.

RADIONICE:

  1. 4. 2024.

Kemijske mudrolije, Tanja Bašić i Ana Amić

Radionica je na interaktivan način povezala kemiju, biologiju i svijet oko nas s inteligencijom, te je kroz niz „mudrolija“ zaglicala maštu i potaknula učenike na razmišljanje i logičko zaključivanje.

 

Matematičke avanture u kemiji, Helenom i Katarinom Vlaškovac, Anamarija Stanković i Ana Amić

Ova interaktivna radionica pružila je djeci priliku da istraže svijet matematike i kemije kroz razne zabavne mozgalice i kemijske pokuse. Također, radionica pruža dinamičan program koji potiče dječju znatiželju i kreativnost te otkrivanje novih spoznaja. Mozgalice potiču djecu da razmišljaju izvan uobičajenih okvira i traže kreativna rješenja, što doprinosi razvoju njihovih logičkih vještina. Kemijski pokusi potiču dječju radoznalost i znatiželju te ih potiču da postavljaju pitanja i istražuju svijet oko sebe. Radionica pruža priliku za suradnju i timski rad, što je važno za razvoj socijalnih vještina kod djece. Zabavni i edukativni sadržaji na radionici pomažu u stvaranju pozitivnog stava prema znanosti i učenju općenito.

  1. 4. 2024.

Mozgalice – otkrij tko sam, Ana Amić, Anamarija Stanković, Jelena Brdarić Kosanović, Ivona Đuranović i Ema Vlahović

Radionica je putem niza mozgalica publici približila značenje pojma inteligencija, tipovi inteligencije, varke, razmišljanje, snalaženje, apstraktno u usporedbi s realnim, i sl. Korištenjem prethodnih znanja djeca su samostalno rješavala zadatke razne složenosti kojima je cilj bio razvoj raznih tipova inteligencije.

 

Kemijske mozgalice, Zorica Mohnacki i Ana Amić

Radionica je trajala dva školska sata, a u njoj su sudjelovali učenici 8. razreda. Radionica je obradila pojmove vezane za pojašnjenje inteligencije i raznih tipova inteligencije, sadržavala kemijske mozgalice vezane uz gradivo kemije 8. razreda, a na samom kraju primjere kako koristiti inteligenciju da bi prevarili mozak.

 

Matematičke avanture u kemiji, Helena i Katarina Vlaškovac, Anamarija Stanković i Ana Amić

Ova interaktivna radionica pružila je djeci priliku da istraže svijet matematike i kemije kroz razne zabavne mozgalice i kemijske pokuse. Također, radionica pruža dinamičan program koji potiče dječju znatiželju i kreativnost te otkrivanje novih spoznaja. Mozgalice potiču djecu da razmišljaju izvan uobičajenih okvira i traže kreativna rješenja, što doprinosi razvoju njihovih logičkih vještina. Kemijski pokusi potiču dječju radoznalost i znatiželju te ih potiču da postavljaju pitanja i istražuju svijet oko sebe. Radionica pruža priliku za suradnju i timski rad, što je važno za razvoj socijalnih vještina kod djece. Zabavni i edukativni sadržaji na radionici pomažu u stvaranju pozitivnog stava prema znanosti i učenju općenito.

 

Hrana za mozak, Ivana Sović, Ana Amić

Radionica je na zanimljiv i interaktivan način povezala inteligenciju i funkcioniranje mozga s našom prehranom. Jedan dio radionice bio je posvećen nutricionističkom pristupu hrani za mozak, a drugi biokemijskom. Na radionici se moglo čuti puno novih informacija i isprobati zanimljivu hranu, naučiti o sastavu te hrane, dokazati prisutne makronutrijente, te napraviti ukusan obrok koji je primamljiv i nepcu i mozgu.

 

  1. 4. 2024.

Vježbamo mozak, Ana Amić, Anamarija Stanković, Jelena Brdarić Kosanović, Ivona Đuranović i Ema Vlahović

Korištenjem prethodnih znanja djeca su samostalno rješavala zadatke razne složenosti kojima je cilj bio vježbanje mozga, odnosno razvoj raznih tipova inteligencije kroz igru.

 

Kemijanje i mozganje, Marina Dokić i Ana Amić

Djeca su koristeći sofisticiranu opremu i mozganjem riješila složene zadatke. Radionica je pomoću kemijskih pokusa i korištenjem posebne opreme povezala kemiju, programiranje i inteligenciju.

 

  1. 4. 2024.

Potraga za inteligencijom, Lana Balic, Lana Lazar, Katarina Pisacic, Mateja Hatwagner, Anamarija Stanković, Ana Amić, Nikoline Filipović, Jasmina Tomašić Humer

U uvodnom dijelu radionice saznali smo što je inteligencija i koliko ih postoji te se za svaku naveo po jedan primjer. Osim toga, saznali smo kako i zašto voda „bježi“, kakva je to čarobna boca, kako izgleda lava lampa i kako se različite tvari ponašaju s obzirom na gustoću. Nakon zanimljivih pokusa, ispitali smo znanje pomoću kviza i natjecali u raznim motoričkim vještinama, poput prenošenja vode u žlici.

 

ALUMNI KeMo I TJEDAN MOZGA 2024.

RADIONICE

  1. 3. 2024.

Super znalac, kemijski metalac, Helena Vlaškovac, Katarina Vlaškovac, Anamarija Stanković, Ana Amić

Radionica povezuje kemiju i matematiku u rješavanju zanimljivih mozgalica. Mozgalice su kombinacija pisanja, računanja i kemijskih pokusa. Pokusi su lagani, jednostavni i sigurni za djecu, a osim kemije uključuju i matematiku.

  1. 3. 2024.

Zašto volim čokoladu?, Ana Amić, Anamarija Stanković Ema Vlahović, Ivona Đuranović, Jelena Brdarić Kosanović

Radionica pojašnjava kako mozak doživljava okus hrane. Bavi se pitanjem zašto nam se sviđaju neki okusi i može li mozak prevariti da više uživa u hrani. Neurogastronomija nije toliko poznata općoj javnosti, ali nudi zanimljive odgovore na ova pitanja.

Kemija i okusi, Tanja Bašić, Ana Amić

Radionica istražuje vezu između kemije i pojedinih okusa. Kako okusi nastaju, koje molekule sudjeluju u tome, zašto su okusi važni, može li se promijeniti doživljaj okusa? To su pitanja kojima se bavi radionica.

  1. 3. 2024.

Kemija i ljubav, Zorica Mohnacki, Ana Amić

Jeste li zapitali zašto pocrvenite i “izgubite glavu” kada ugledate osobu u koju ste zaljubljeni? Odgovore potražite na radionici koja povezuje kemiju s osjećajima, prvenstveno s ljubavi. Upoznajte kemijske spojeve koji nastaju u vašem mozgu i čine vas zaljubljenim. Na kraju radionice, pomoću kratkog kviza, provjerite znate li koji je organ odgovoran za ljubav, srce ili mozak.

Hrana i mozak – školica zdrave prehrane, Marina Dokić, Ana Amić

Radionica pojašnjava vezu između mozga i hrane. Bavi se pitanjem može li hrana pomoći da bolje mislimo, može li loše djelovati na mozak ili može pomoći da lakše pamtimo i učimo. Djeca kroz igru i osmišljavanje jelovnika za jedan dan uče o sastavu hrane i jela, njihovom utjecaj na zdravlje i bolesti, te o važnosti zdrave prehrane. Na kraju radionice provjerit ćemo naučeno pomoću kratkog kviza.

  1. 3. 2024.

Hrana i naš mozak, Ivana Sović, Ana Amić

Radionica je koncipirana kao kviz koji povezuje hranu i mozak. U sklopu radionice složiti će se doručak prema principima mediteranske prehrane. Radionica pojašnjava koje namirnice su biljni a koje životinjski izvor masnoća, raznolikost i kemijski sastav orašastih plodova, cjelovite žitarice, vezu slatkiša i masnoća, te kako doručkom osnažiti funkcije mozga.

Ivana Sović, Ana Amić, 15.3., NZJZ


OŽUJAK 2024.


VELJAČA 2024. Radionice “Superjunaci

VELJAČA 2024. Radionica “Svojstva i kemija zraka”

VELJAČA 2024. Radionica “Kemijska munja”

VELJAČA 2024. Radionica “Kemijsko valentinovo”

VELJAČA 2024. Radionica “Superjunaci”

VELJAČA 2024. Radionice “Zrak

SIJEČANJ 2024. Radionica “Rad u kemijskom laboratoriju, Osnovne laboratorijske tehnike i sigurnosne mjere

SIJEČANJ 2024. Radionica “Zrak” 

PROSINAC 2023. Radionica “Voda

PROSINAC 2023. Radionica “Komunikacija

STUDENI 2023. Radionica “Što to jedemo? Degustacija, organoleptička i analiza bioaktivnih tvari u uzorcima hrane

STUDENI 2023. Radionica “Enzimi i vodikov peroksid

STUDENI 2023. Radionica “Odjeljivanje sastojaka iz smjesa

RUJAN 2023. Radionica “Mokri pozdrav ljetu” 

LIPANJ 2023. STEAMfest – RADIONICE „MORE BOJA“, „ŠARENI KUTAK“ I „U SVIJETU ENZIMA“

 

LIPANJ 2023. RADIONICA „DETEKTIV ZA MINERALE“, OŠ MLADOST

SVIBANJ 2023. FAKULTETSKI SEMINAR „ZAŠTO NAM JE VAŽAN ALUMNI KEMO?“

SVIBANJ 2023. ONLINE PREDAVANJA „BUDI U ELEMENTU“, GIMNAZIJA MATIJA MESIĆ SLAVONSKI BROD, MONIKA RUBIL I ANA AMIĆ, I TEHNIČKA ŠKOLA NIKOLE TESLE VUKOVAR, ANTONELA KNEŽEVIĆ I ANA AMIĆ

SVIBANJ 2023. RADIONICA „DETEKTIV ZA MINERALE“, OŠ MIROSLAVA KRLEŽE, ČEPIN

SVIBANJ 2023. RADIONICE „MINERALI I KRISTALI 2 I 3“ TE RADIONICA POVODOM MEĐUNARODNOG DANA NEPUŠENJA, OŠ FRANA KRSTE FRANKOPANA

 

TRAVANJ 2023. PREDAVANJE  U KOMBINIRANOM OBLIKU „BUDI U ELEMENTU“, TEHNIČKA ŠKOLA RUĐERA BOŠKOVIĆA VINKOVCI, ANJA PEJIĆ I ANA AMIĆ

TRAVANJ 2023. RADIONICA „MINERALI I KRISTALI 1“, OŠ FRANA KRSTE FRANKOPANA

OŽUJAK 2023. RADIONICA „PRIČA O VODI“, CENTAR ZA PRUŽANJE USLUGA U ZAJEDNICI KLASJE

FESTIVAL ZNANOSTI 2023.

2023. godine u Festivalu znanosti su sudjelovali Anamarija Stanković, Dominik Goman i Marija Paurević s radionicom „Društvo u kemiji“. Radionica je održana u dječjem vrtiću Latica.

U sklopu Festivala održane su i radionice „Kemija oko nas“ i „Kemija i mi“, a izvele su ih Ana Amić i Željka Lončarić.

FESTIVAL ZNANOSTI 2022.

U sklopu Festivala 2022. godine održana su predavanja „Voda – izvor života“ i „Sportski i energetski napitci“. Organizirane su radionice „Kemija svakodnevnog života 1, 2 i 3“ te napravljeni posteri „Boje života – smrt monotonije“, „Čokoladni život“, „Molekule života“ i „Kava – napitak života (?)“. Aktivnosti su održali Ana Amić i studenti.

 FESTIVAL ZNANOSTI 2021.

2021. godine u sklopu Festivala održano je predavanje naslova „Jedina kultura koju neki ljudi imaju je bakterijska“ te radionice „Kemija kroz pokuse 1 i 2“. Aktivnosti su održali Ana Amić i studenti.