PJEVAČKI ZBOR AKUD-A “STROSSMAYER”

PJEVAČKI ZBOR AKUD-A “STROSSMAYER”

Glazbeni eksperiment na Odjelu za kemiju

 

Ponedjeljkom oko 19.30 iz zgrade Odjela za kemiju u sveučilišnom kampusu odjekuju zvonki ženski i muški glasovi – soprani, altovi, basovi, tenori… Neupućenima će se to učiniti čudnim, zapitat će se kakav se to neočekivani kemijski eksperiment ondje izvodi. Iako ipak nije riječ o kemijskim pokusima, u to vrijeme ondje doista ima mnogo “dobre kemije” – između pjevača koji taj inače omraženi dan – ponedjeljak – nestrpljivo iščekaju cijeli tjedan.
Riječ je o probama Akademskog pjevačkog zbora Akademskog kulturno-umjetničkog društva “Strossmayer”, osnovanog u listopadu 2015. sa svrhom okupljanja studenata, zaposlenika Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i akademskih građana. Ideja je odmah prepoznata kao sjajna, stoga je društvo započelo svoj rad, s obzirom na tadašnje vodstvo, u dvjema sekcijama – folklornoj grupi (pjesma i ples) i pjevačkoj (mješoviti zbor). Nakon kraće stanke u radu ponovno je aktivno od studenoga 2018. godine. AKUD “Strossmayer” trenutačno djeluje samo u pjevačkoj sekciji, a sadašnji mu je predsjednik izv. prof. dr. sc. Berislav Marković, pročelnik Odjela za kemiju, koji i sam pjeva u zboru. Prof. Marković velikodušno je otvorio vrata Odjela, omogućivši ondje pjevanje u večernjem terminu ponedjeljkom i pokazao se izvrsnim domaćinom. Ne čudi sve to jer prof. Marković sin je uglednoga hrvatskog skladatelja i glazbenog pedagoga Adalberta Markovića.

Savršeni domaćini

– Odrastajući u obitelji glazbenika, od najranije je mladosti glazba bila i ostala važan dio mog života. Posvetivši se dugo godina znanstveno-nastavnom radu na sveučilištima u Hrvatskoj i SAD-u, osnivanjem AKUD-a ‘Strossmayer‘ napokon mi se, nakon desetljeća samo slušanja, pružila prilika da uživam i izvodeći glazbu, odnosno pjevajući. Uz veselje zbog pjevanja, tu je i druženje te uzbuđenje prije nastupa i zadovoljstvo nakon njih. Želio bih da uspijemo povećati zainteresiranost naših studenata (naročito muških) i da naš zbor djeluje još mnogo, mnogo godina – kaže izv. prof. dr. sc. Berislav Marković, pročelnik Odjela za kemiju i predsjednik AKUD-a Strossmayer.

Voditeljica je zbora Majda Milinović, asistentica na Odsjeku za glazbenu umjetnost Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, koja ujedno obnaša i funkciju direktorice Društva.

– Zbor trenutno okuplja četrdesetak pjevača koji su različite dobi i različitih profila, a što u slučaju zborskog pjevanja sjajno funkcionira upravo zbog činjenice da su svi članovi okupljeni radi istog motiva – velike ljubavi prema glazbi, pjevanju i zajedničkom muziciranju. Upravo je to razlog sjajne atmosfere na svakom našem susretu. Pjevači su studenti i zaposlenici Sveučilišta, akademski građani raznih struka, i točno je taj spoj ono po čemu je naš zbor poseban – profesor kod kojega si jučer polagao ispit sada stoji pokraj tebe i zajedno se pronalazite u potpuno drugom području i izričaju. Među nama su, primjerice, profesori osječkog FERIT-a, učiteljice razredne nastave, nastavnice kemije, stranih jezika, novinari, privatni poduzetnici… Doista okupljamo puno profesija, odlično se slažemo i super nam je – kaže dirigentica Majda Milinović.

Program je zbora raznovrstan – od djela hrvatskih i stranih, svjetski poznatih skladatelja, hrvatskih tradicijskih pjesama u vrijeme Božića do tradicionalnih napjeva drugih nacija u zanimljivim i za taj zbor prikladnim aranžmanima.

Priprema za nastupe

– Zbor se već bio predstavljao javnosti na raznim svečanostima Sveučilišta, samostalnim koncertima i projektima. U novom sastavu, odnosno otkako je ponovno pokrenut krajem 2018., još nije nastupio jer su okupljanje članova, formiranje zbora i repertoar tek u pripremi, no nastupa će u Osijeku, a i znatno šire sigurno biti. U svakom radu treba vremena i strpljenja, pa tako i u zborskom pjevanju – ističe mlada dirigentica, kojoj je dragocjena pomoć korepetitor Domagoj Maras, pijanist koji se nakon završetka Muzičke akademije u Zagrebu zaposlio u Glazbenoj školi Franje Kuhača.

Majdi je ovaj zbor novi životni i profesionalni izazov. Cijeli je život u glazbi, još od prvih nastupa u Zumbićima, a potom i kao brevisica. Završila je studij Glazbene pedagogije na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, gdje je danas zaposlena kao asistentica na Odsjeku za glazbenu umjetnost.
– Voditi ‘Strossmayer‘ za mene je novi izazov i iskustvo koje smatram izrazito vrijednim i korisnim, a kojim ću zacijelo puno toga naučiti. Osim toga imam priliku družiti se s prekrasnim ljudima koji mi iz svoje perspektive potvrđuju da je divno pjevati u zboru, a svojim su mi angažmanom i trudom snažna potpora i poticaj da i dalje nastavim s osmijehom raditi ono što odmalena volim – pjevati i glazbom širiti radost među ljudima – zaključuje Majda Milinović.

(Glas Slavonije)