Informacije za studente o studiju i studijskim programima nalaze se na mrežnoj stranici Odjela za kemiju.

Također, studenti upite mogu dostaviti i na Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Informacije o Odjelu mogu naći i brošuri.

Želite li saznati više informacija o gradu Osijeku, pogledajte službene stranice grada Osijeka ili portal grada Osijeka te stranicu Turističke zajednice Osijeka. Zanimljive informacije o gradu Osijeku također se mogu naći i na engleskom jeziku.

Osnovne kategorije smještaja su smještaj u studentskim domovima i privatni smještaj.

 

O smještaju u studentskim domovima informacije možete pronaći na stranicama Studentskog centra u Osijeku (STUC).

Studenti koji su smješteni u privatnom smještaju, mogu se prijaviti na Natječaj za subvenciju privatnog smještaja. Pravo sudjelovanja na natječaju za smještaj kod privatnih stanodavaca imaju svi redoviti studenti sveučilišnih i stručnih studija u Republici Hrvatskoj. Pravo sudjelovanja na natječaju nemaju izvanredni studenti i studenti koji imaju prebivalište u Osijeku i bližoj okolici (Bilje, Kopačevo, Petrijevci, Bizovac, Čepin, Tenja, Sarvaš).

Najlakši  način  unajmljivanja sobe  jest praćenje  oglasa u dnevnim ili specijaliziranim novinama  i mrežnim  stranicama kao što su Njuškalo i Slavonska Burza.

Za potrebe kratkotrajnog boravka studenata u Osijeku u gradu postoji nekoliko hotela i hostela te velik broj pansiona i apartmana

Subvencionirana studentska prehrana organizirana je u studentskim restoranima pri Studentskom centru, studentskim domovima i na sveučilišnom Campusu.

 

Studentska iskaznica (X-ica) je dokument identifikacije redovitih studenata Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, koji im omogućuje ostvarivanje njihovih prava. Njome se dokazuje studentski status i korištenje studentskih povlastica kao što su subvencionirana prehrana, povlaštene cijene javnog prijevoza i niže cijene u nekim javnim institucijama.

U svrhu prehrane, Iksice se mogu koristiti u sljedećim restoranima:

Ostali objekti jednostavnih usluga brze hrane:

 • Indeks, A. K. Miošića 13
 • Studentski dom, I. G. Kovačića 4
 • Studentski dom, K. P. Svačića 1c
 • Ekonomski fakultet, Trg Lj. Gaja 7
 • Filozofski fakultet, L. Jägera 9
 • Restoran Gaj (Odjel za matematiku i Fiziku), Gajev trg 6

Za više informacija posjetite stranicu Studentskog centra.

Gruba procjena studentskih troškova iznosi između 1500 do 2800 kn, ovisno o tome je li student smješten u studentskom domu ili u privatnom smještaju.

Primjer mjesečnih troškova studenta u Osijeku:

Trošak Studentski dom Privatni smještaj
Stanarina 400-1000 1000-1500
Hrana 750 850
Sportske aktivnosti 150 150
Potrepštine 300 300
Izlasci 400 400

Studenti se s pohvalama, kritikama, prijedlozima za nastavu  i izvannastavne aktivnosti, pitanjima u vezi pravila studiranja, problemima, itd. mogu javiti:

Studenti koji imaju zdravstvenu iskaznicu izdanu od strane HZZO, pravo na zdravstvenu zaštitu mogu ostvariti u bilo kojem domu zdravlja. Međutim, kao prvi  korak preporučuje se javljanje u preventivnu ambulantu  za studente, u kojoj se može dobiti savjet o izboru liječnika.

Liječnik koji je nadležan za Odjel za kemiju:

Vesna Buljan, dr. med., spec. školske medicine

Služba za školsku medicinu Osječko-baranjske županije

Zavod za javno zdravstvo

Drinska 8, 31000 Osijek

Telefon: 031/225-751

Ambulantna srijeda 14:00-19:00, soba 35

Hitni bolnički prijem

Klinički bolnički centar Osijek – Objedinjeni hitni bolnički prijam

(Ulaz s Ul. cara Hadrijana)

Dežurne ljekarne, liječničke ambulante

Centralna ljekarna Osijek

Radno vrijeme: 0-24 h

 • Adresa: Trg Ante Starčevića 7 (Gornji grad, glavni trg)
 • Telefon: 031 205 722

 

Dom zdravlja Osijek, Gornji grad

Radno vrijeme dežurstva: subotom od 15 do 20 sati, nedjeljom od 8 do 20 sati; Radno vrijeme ljekarne „Park“ u sklopu Doma zdravlja svaki dan: od 7:30 do 20 sati

 • Adresa: Park kralja Petra Krešimira IV. 6
 • Telefon: 00385 (0)31 225 400
 • Telefon dežurstva obiteljskog liječnika: 00385 (0)31 225 346
 • Telefon dežurstva zubara: 00385 (0)31 225 377

Na obvezno zdravstveno osiguranje prema Zakonu obvezno se osiguravaju i stječu status osiguranika:

 • redoviti studenti visokih učilišta iznad 18 godina života koji su državljani Republike  Hrvatske i imaju prebivalište ili boravište u Republici Hrvatskoj, odnosno državljani Republike Hrvatske s prebivalištem u drugoj državi članici koji u Republici Hrvatskoj imaju odobren privremeni boravak, pod uvjetom da nisu obvezno zdravstveno osigurani u drugoj državi članici, te stranci s odobrenim stalnim boravkom u Republici Hrvatskoj, s tim da to pravo mogu koristiti najduže do završetka akademske godine u kojoj su završili redovito školovanje, a najduže u trajanju  od ukupno osam godina po toj osnovi, ako pravo na obvezno zdravstveno osiguranje ne ostvaruju po drugoj osnovi,
 • redoviti studenti visokih učilišta u drugim državama članicama iznad 18 godina života, koji su državljani Republike Hrvatske i imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, te stranci s odobrenim stalnim boravkom u Republici Hrvatskoj, s tim da to pravo mogu koristiti najduže do završetka akademske godine u kojoj su završili redovito školovanje prema propisima države školovanja, a najduže u trajanju od ukupno osam godina po toj osnovi, ako pravo na obvezno zdravstveno osiguranje ne ostvaruju po drugoj osnovi

Podrška za studente s invaliditetom organizirana je prvenstveno putem Ureda za studente s invaliditetom o kojemu vise možete pročitati na mrežnim stranicama Ureda za studente s invaliditetom.

Prostori i oprema za učenje koriste se unutar knjižnice i informatičke učionice Odjela za kemiju i Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek (GISKO).

Informacije o mogućnostima međunarodne mobilnosti mogu se potražiti na stranicama Sveučilišta o Međunarodnoj suradnji.

Korisni linkovi:

Informacije su dostupne na mrežnoj stranici sveučilišnog ureda za međunarodnu suradnju, a na Odjelu za kemiju sve informacije u vezi Erasmus mobilnosti možete zatražiti kod doc. dr. sc. Olivere Galović  ili u Uredu za studente.

U Osijeku djeluje nekoliko škola učenja stranih jezika, kao što su:

Sveučilište u Osijeku potiče studentski sport kao sastavni dio akademskog života kojim se podiže kvaliteta studiranja i življenja.  Više o sportu na sveučilišnoj razini možete pronaći OVDJE, a za sportsku rekreaciju informacije možete pronaći OVDJE.

Informacije o Studentskom zboru Sveučilišta možete pronaći OVDJE, a informacije o Studentskom zboru Odjela za kemiju možete pronaći OVDJE.

lnformacije o KeMO, alumni udruzi bivših studenata možete pronaći OVDJE.

Informacije o PRIMOS, studentskoj sportskoj udruzi možete pronaći OVDJE.

Studentski servis dio je Studentskog centra koji se bavi posredovanjem među studentima i poslodavcima za privremene i povremene poslove.

Više o djelovanju Studentskog centra možete pronaći OVDJE.

O elektroničkom identitetu i načinu njegova dobivanja možete informacije pronaći OVDJE.

Kontakt osoba na Odjelu za kemiju  za informatička pitanja je Tatjana Šajatović  (tatjana.sajatovic[at]kemija.unios.hr) ili tel 031 399 960).

Pomoću elektroničkog identiteta pristupate Studomatima.

U službenoj komunikaciji trebate koristiti vaš službeni e-mail.

Javni gradski prijevoz u Osijeku odvija se tramvajima i autobusima. Obavlja ga tvrtka Gradski prijevoz putnika d.o.o. Osijek, GPP gdje su navedene informacije o studentskim voznim kartama, stajalištima, voznom redu i radnom vremenu poslovnica GPP-a.

AUTOBUSNI KOLODVOR OSIJEK

Ulica Bartola Kašića 70,

31000 Osijek Tel.: 060 35 33 53

 

ŽELJEZNIČKI KOLODVOR OSIJEK

Trg Lavoslava Ružičke 2,

31000 Osijek Tel.: 060 33 34 44

https://prodaja.hzpp.hr/

 

TAKSI

Ovaj je tip javnog prijevoza nešto je skuplji od tramvaja, autobusa i vlaka, ali nudi komfor i brz prijevoz “od vrata do vrata” (po cijeni 15-20 kn za prijeđenih 5 km). U Osijeku djeluju mnoge taksi-službe, a sve informacije o njima možete dobiti na http://www.osijek360.com/turist-info/taxi/.

ZRAČNA LUKA OSIJEK (Klisa)

Zračna luka Osijek smještena je uz regionalnu cestu Osijek-Vukovar, a udaljena je 20 km od centra grada Osijeka. Tel.: 031 284611.