Detaljan opis Programa

Detaljan opis Programa

Opće informacije
Voditelj programa izv. prof. dr. sc. Martina Šrajer Gajdošik
Izvođač(i) programa Izv. prof. dr. sc. Tomislav Balić

Izv. prof. dr. sc. Marija Jozanović

izv. prof. dr. sc. Martina Šrajer Gajdošik

dr. sc. Marija Paurević, viši asistent

Program cjeloživotnog učenja Osnove rada u kemijskom laboratoriju s primjenom u praksi.
Trajanje programa 65 nastavnih sati
Bodovna vrijednost i način izvođenja nastave ECTS koeficijent opterećenja polaznika  
Broj sati (P+V+S) 65 (15+50+0)
1.       OPIS PROGRAMA

 

1.1.    Ciljevi programa
Cilj je programa educirati i unaprijediti znanja i vještine provedbe kemijskih postupaka na siguran način s mogućnošću primjene u analizi realnih uzoraka.
1.2.    Uvjeti za upis predmeta
Program mogu upisati osobe koje imaju završeno najmanje srednjoškolsko obrazovanje, poduzetnici, obrtnici, nositelji poljoprivrednih gospodarstava te druge pravnim ili fizičke osobe koji imaju profesionalnu potrebu za provedbom specifičnih kemijskih postupaka.
1.3.    Očekivani ishodi učenja za Program: Program edukacije za obavljanje poslova Poljoprivrednog redara
  1. Predvidjeti potencijalne opasnosti u radu s kemikalijama.
  2. Razlikovati opasne tvari prema zakonskim propisima.
  3. Preporučiti korištenje primjerene zaštitne opreme u laboratorijskom radu te način provedbe laboratorijskog eksperimenta na siguran način.
  4. Utvrditi vještine rukovanja kemijskim priborom, posuđem i kemikalijama.
  5. Pretpostaviti potrebnu aparaturu za izvođenje eksperimenata i točno očitanje rezultata.
  6. Odabrati pogodan postupak za analizu uzorka
1.4.    Sadržaj programa
Sadržaj programa se razlaže na tri nastavne cjeline:

1.       Siguran način rada u kemijskom laboratoriju te rad s opasnim kemikalijama.

2.       Osnovni principi rada u laboratoriju i fundamentalni kemijski pokusi.

3.       Odabir analitičkog postupka u kemijskom laboratoriju te njihovom primjenom u analizi realnih uzoraka hrane, vode i tla.

1.4.1.Satnica programa
  Tematska cjelina Predavač Ukupno sati P V S
1. Rad u laboratoriju na siguran način Izv. prof. dr. sc. Tomislav Balić 15 15
2. Osnove kemijskih postupaka izv. prof. dr. sc. Martina Šrajer Gajdošik

dr. sc. Marija Paurević, viši asistent

30 30
3. Laboratorijski postupci u analizi hrane, vode i tla Izv. prof. dr. sc. Marija Jozanović 20 20
1.4.2.Opis programa
1. Rad u laboratoriju na siguran način Standardni operativni postupci u laboratoriju. Dokumentacija opasnih tvari (STL i MSDS listovi). Osobna zaštitna sredstva. Interventni plan i procjena rizika. Sprječavanje apsorpcije opasnih tvari, dekontaminacija i prva pomoć.
2. Osnove kemijskih postupaka Mjerenje mase (vaganje). Mjerenje volumena. Priprema otopina. Određivanje kiselosti (upotrebom indikator i pH metra). Titrimetrijske metode analize. Dekantiranje i filtriranje. Izolacija produkta (uparavanje, filtracija, ekstrakcija), pročišćavanje produkata (prekristalizacija, destilacija). Destilacija vodenom parom. Izolacija i pretvorba prirodnih spojeva (Izolacija kazeina, laktoze i albumina iz mlijeka; izolacija oleinske kiseline iz maslinovog ulja).
3. Laboratorijski postupci u analizi hrane, vode i tla Postupci uzorkovanja realnih uzoraka. Određivanje kationa i aniona u vodi. Određivanje masti po Soxhletu. Određivanje kiselosti tla. Određivanje klorida po Mohru (sportska pića, sir).
1.5.    Vrsta izvođenja nastave  predavanja

seminari

vježbe  

samostalni zadaci

 terenska nastava

 obrazovanje na daljinu

multimedija i mreža

laboratorij

mentorski rad

 ostalo

1.6.    Obveze polaznika
Redovito pohađanje nastave, aktivno sudjelovanje u nastavnom procesu, provedba zadanih pokusa, interpretacija rezultata i njihova prezentacija.
1.7.    Praćenje  rada polaznika
Pohađanje nastave x Aktivnost u nastavi   Seminarski rad   Eksperimentalni rad x
Pismeni ispit x Usmeni ispit   Esej   Istraživanje  
Projekt   Kontinuirana provjera znanja   Referat x    
Portfolio            
       1.8. Ocjenjivanje i vrednovanje rada polaznika  tijekom nastave i na završnom ispitu
Ocjenjivanje i vrednovanje rada polaznika se prati redovito tijekom nastavnih aktivnosti: prati se nazočnost (15%), aktivnost na predavanjima i laboratorijskim vježbama (35%), završni pismeni ispit (50%).
1.9.Popis literature:

Obvezatna literatura (u trenutku prijave prijedloga studijskog programa)

1.       F.Plavšić A. Wolf-Čoporda, Z. Lovrić, D. Čepelak (2006): Siguran rad s kemikalijama, Hrvatski zavod za toksikologiju, Zagreb.

2.       I. Filipović i S. Lipanović, Opća i anorganska kemija, I i II. Dio, Školska knjiga, Zagreb, 1995.

3.       D.A. Skoog, D.M. West i F.J. Holler,Osnove analitičke kemije, Školska knjiga, Zagreb,1999.

4.       M. Sikirica, B. Korpar-Čolig, Praktikum iz opće kemije, Školska knjiga Zagreb, 2001.

5.       V. Rapić: Postupci priprave i izolacije prirodnih spojeva, Školska knjiga, Zagreb, 1994.

6.       Matešić-Puač, R., 1998: Praktikum iz analitičke kemije, interna skripta, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Osijek.

7.       N. Sakač, R. Matešić Puač, Praktikum analitičke kemije 2, Interna skripta, Osijek, 2015.

 

1. 10. Dopunska literatura (u trenutku prijave prijedloga studijskog programa)

1.       Išgum-Vorgić Lj. Zaštita na radu u laboratoriju. Skripta, Zagreb; 2001.

2.       A. Prkić, Vježbe iz analitičke kemije, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, Interna skripta, Split, 2008.

3.       Kaštelan-Macan, M., 2003: Kemijska analiza u sustavu kvalitete, Školska knjiga, Zagreb.

4.       Interne skripte i nastavni materijali.

1.11. Načini praćenja kvalitete koji osiguravaju stjecanje izlaznih znanja, vještina i kompetencija
Kontinuirano praćenje aktivnosti na nastavi, evidencija o pohađanju nastave, rješavanje praktičnih zadataka, završni ispit.