Detaljan opis Programa
Opće informacije | |||||||||||||
Voditelj programa | izv. prof. dr. sc. Martina Šrajer Gajdošik | ||||||||||||
Izvođač(i) programa | Izv. prof. dr. sc. Tomislav Balić
Izv. prof. dr. sc. Marija Jozanović izv. prof. dr. sc. Martina Šrajer Gajdošik dr. sc. Marija Paurević, viši asistent |
||||||||||||
Program cjeloživotnog učenja | Osnove rada u kemijskom laboratoriju s primjenom u praksi. | ||||||||||||
Trajanje programa | 65 nastavnih sati | ||||||||||||
Bodovna vrijednost i način izvođenja nastave | ECTS koeficijent opterećenja polaznika | ||||||||||||
Broj sati (P+V+S) | 65 (15+50+0) | ||||||||||||
1. OPIS PROGRAMA
|
|||||||||||||
1.1. Ciljevi programa | |||||||||||||
Cilj je programa educirati i unaprijediti znanja i vještine provedbe kemijskih postupaka na siguran način s mogućnošću primjene u analizi realnih uzoraka. | |||||||||||||
1.2. Uvjeti za upis predmeta | |||||||||||||
Program mogu upisati osobe koje imaju završeno najmanje srednjoškolsko obrazovanje, poduzetnici, obrtnici, nositelji poljoprivrednih gospodarstava te druge pravnim ili fizičke osobe koji imaju profesionalnu potrebu za provedbom specifičnih kemijskih postupaka. | |||||||||||||
1.3. Očekivani ishodi učenja za Program: Program edukacije za obavljanje poslova Poljoprivrednog redara | |||||||||||||
|
|||||||||||||
1.4. Sadržaj programa | |||||||||||||
Sadržaj programa se razlaže na tri nastavne cjeline:
1. Siguran način rada u kemijskom laboratoriju te rad s opasnim kemikalijama. 2. Osnovni principi rada u laboratoriju i fundamentalni kemijski pokusi. 3. Odabir analitičkog postupka u kemijskom laboratoriju te njihovom primjenom u analizi realnih uzoraka hrane, vode i tla. |
|||||||||||||
1.4.1.Satnica programa | |||||||||||||
Tematska cjelina | Predavač | Ukupno sati | P | V | S | ||||||||
1. | Rad u laboratoriju na siguran način | Izv. prof. dr. sc. Tomislav Balić | 15 | 15 | – | – | |||||||
2. | Osnove kemijskih postupaka | izv. prof. dr. sc. Martina Šrajer Gajdošik
dr. sc. Marija Paurević, viši asistent |
30 | – | 30 | – | |||||||
3. | Laboratorijski postupci u analizi hrane, vode i tla | Izv. prof. dr. sc. Marija Jozanović | 20 | – | 20 | – | |||||||
1.4.2.Opis programa | |||||||||||||
1. | Rad u laboratoriju na siguran način | Standardni operativni postupci u laboratoriju. Dokumentacija opasnih tvari (STL i MSDS listovi). Osobna zaštitna sredstva. Interventni plan i procjena rizika. Sprječavanje apsorpcije opasnih tvari, dekontaminacija i prva pomoć. | |||||||||||
2. | Osnove kemijskih postupaka | Mjerenje mase (vaganje). Mjerenje volumena. Priprema otopina. Određivanje kiselosti (upotrebom indikator i pH metra). Titrimetrijske metode analize. Dekantiranje i filtriranje. Izolacija produkta (uparavanje, filtracija, ekstrakcija), pročišćavanje produkata (prekristalizacija, destilacija). Destilacija vodenom parom. Izolacija i pretvorba prirodnih spojeva (Izolacija kazeina, laktoze i albumina iz mlijeka; izolacija oleinske kiseline iz maslinovog ulja). | |||||||||||
3. | Laboratorijski postupci u analizi hrane, vode i tla | Postupci uzorkovanja realnih uzoraka. Određivanje kationa i aniona u vodi. Određivanje masti po Soxhletu. Određivanje kiselosti tla. Određivanje klorida po Mohru (sportska pića, sir). | |||||||||||
1.5. Vrsta izvođenja nastave | predavanja
seminari vježbe samostalni zadaci terenska nastava |
obrazovanje na daljinu
multimedija i mreža laboratorij mentorski rad ostalo |
|||||||||||
1.6. Obveze polaznika | |||||||||||||
Redovito pohađanje nastave, aktivno sudjelovanje u nastavnom procesu, provedba zadanih pokusa, interpretacija rezultata i njihova prezentacija. | |||||||||||||
1.7. Praćenje rada polaznika | |||||||||||||
Pohađanje nastave | x | Aktivnost u nastavi | Seminarski rad | Eksperimentalni rad | x | ||||||||
Pismeni ispit | x | Usmeni ispit | Esej | Istraživanje | |||||||||
Projekt | Kontinuirana provjera znanja | Referat | x | ||||||||||
Portfolio | |||||||||||||
1.8. Ocjenjivanje i vrednovanje rada polaznika tijekom nastave i na završnom ispitu | |||||||||||||
Ocjenjivanje i vrednovanje rada polaznika se prati redovito tijekom nastavnih aktivnosti: prati se nazočnost (15%), aktivnost na predavanjima i laboratorijskim vježbama (35%), završni pismeni ispit (50%). | |||||||||||||
1.9.Popis literature:
Obvezatna literatura (u trenutku prijave prijedloga studijskog programa) |
|||||||||||||
1. F.Plavšić A. Wolf-Čoporda, Z. Lovrić, D. Čepelak (2006): Siguran rad s kemikalijama, Hrvatski zavod za toksikologiju, Zagreb.
2. I. Filipović i S. Lipanović, Opća i anorganska kemija, I i II. Dio, Školska knjiga, Zagreb, 1995. 3. D.A. Skoog, D.M. West i F.J. Holler,Osnove analitičke kemije, Školska knjiga, Zagreb,1999. 4. M. Sikirica, B. Korpar-Čolig, Praktikum iz opće kemije, Školska knjiga Zagreb, 2001. 5. V. Rapić: Postupci priprave i izolacije prirodnih spojeva, Školska knjiga, Zagreb, 1994. 6. Matešić-Puač, R., 1998: Praktikum iz analitičke kemije, interna skripta, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Osijek. 7. N. Sakač, R. Matešić Puač, Praktikum analitičke kemije 2, Interna skripta, Osijek, 2015.
|
|||||||||||||
1. 10. Dopunska literatura (u trenutku prijave prijedloga studijskog programa)
1. Išgum-Vorgić Lj. Zaštita na radu u laboratoriju. Skripta, Zagreb; 2001. 2. A. Prkić, Vježbe iz analitičke kemije, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, Interna skripta, Split, 2008. 3. Kaštelan-Macan, M., 2003: Kemijska analiza u sustavu kvalitete, Školska knjiga, Zagreb. 4. Interne skripte i nastavni materijali. |
|||||||||||||
1.11. Načini praćenja kvalitete koji osiguravaju stjecanje izlaznih znanja, vještina i kompetencija | |||||||||||||
Kontinuirano praćenje aktivnosti na nastavi, evidencija o pohađanju nastave, rješavanje praktičnih zadataka, završni ispit. | |||||||||||||